Nev Sağlık Grubu
EN
Beslenme hataları meme kanseri riskini artırabilir!

Ekim ayı boyunca birçok branşın, meme kanseriyle ilişkisi konusunda açıklamalarda bulunduğunu ifade eden Uzm. Dyt. Seher Dallı Şen, "Konu beslenme açısından değerlendirildiğinde, doğru beslenme ile meme kanseri riski azalabileceği gibi beslenmede yapılan hatalarla bu risk artabilir de. Bu nedenle beslenme konusunda dikkatli olunmalıdır" dedi.

Obezite, meme kanseri riskini artırıyor

Uzm. Dyt. Şen, “Birçok çalışma obezitenin meme kanseri riskini artırdığını gösteriyor. Çünkü yağ dokusu inflamatuar sitokinler ve mediatörler üreterek kanser invazyonu ve metastazı teşvik eden bir ortam oluşturmaktadır. Obezitenin de en büyük nedenlerinden biri yapılan beslenme hatalarıdır. Şeker ve beyaz un içeren besinler gibi kan şekerini yükseltme eğilimi yüksek olan karbonhidratlar hem obeziteye hem de hormonal dengesizliğe sebep oluyor.

Doymuş ve trans yağ tüketimi arttıkça meme kanseri riski artıyor

Doymuş yağ ve trans yağdan zengin beslenmenin (paketli ürünler, kızartmalar, fast food vb.), obezitenin nedenlerinden biri olmakla beraber, meme kanseri riskini de arttırdığını belirten Uzm. Dyt. Şen, yüksek sıcaklıklarda pişen besinler (AGE oluşumu nedeniyle), fazla kırmızı et ve salam sosis gibi işlenmiş et tüketimi de kanser riskini arttıran sebepler arasında” dedi. Ayrıca çalışmalar alkol tüketimi arttıkça kanser riskinin arttırdığını göstermektedir. Aynı zamanda bir başka beslenme hatası da meyve-sebzeyi az tüketmek. Bu durum antioksidan alımının azalmasına ve kabızlık sorunlarına neden olmakta ve bağırsak geçiş süresi uzadığı için dışarı atılması gereken östrojen ve toksinlerin daha uzun süre kolonda kalması da meme kanseri riskini artıran durumlardan biridir” dedi.

Kanser riski doğru beslenme ile azalabilir

Meyve ve sebzeler lif, antioksidan, vitamin ve mineraller ile lignan, flavonol gibi antikarsinojenik bileşikler olarak tanımlanabilecek koruyucu maddeler içerdiği için beslenmemizde rengarenk sebze ve meyve tüketimini arttırmanın önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Dyt. Şen, zerdeçal, sumak gibi baharatları kullanmak, fermente besinlere (yoğurt, kefir gibi) yer vermek, tereyağı, ayçiçek, mısır özü gibi yağlardan ziyade kanser koruyucu polifenolden zengin zeytin yağ tercih etmek, tükettiğimiz besinlerin yanık veya çok kızarmış olmamasına özen göstermek (özellikle et ürünleri, ekmek gibi), yemek pişirmek için kuru ve yüksek ısı kullanmak, tütsülemek yerine, haşlama, kaynatma ve buğulamayı tercih etmek ve beslenmede yağlı balıklarda (sardalya, uskumru, somon vb.) bulunan eikosopentanoik asit (EPA) ve dokosahegzanoik asit (DHA) gibi omega-3 içeriğini arttırmak sağlıklı beslenmenin önemli noktaları olduğu için meme kanseri riskini de azaltacaktır” dedi.

Uzm. Dyt. Şen, tüm bunların yanında basit karbonhidratlar yerine sağlıklı beslenme programının bir parçası olan siyez, karakılçık, kavılca, yulaf, çavdar, kinoa gibi tam tahıl içeren karbonhidrat kaynaklarını tercih etmenin de önemli olduğunu belirtti.

Egzersiz ve beslenme önemli

Son olarak Şen, “Çalışmalar, meme kanseri yükünün azaltılması için obezite, egzersiz ve beslenme gibi değiştirilebilir risk faktörlerinin ele alınması, kronik hastalıklarla ilgili temel yaklaşımın bir parçası olarak birincil koruma açısından son derece önemli olduğunu göstermektedir” diyerek sözlerini bitirdi.