Nev Sağlık Grubu
EN
Sünnet asla hafife alınmamalı

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Nev Esentepe Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Op. Dr. Mücahit Kabar, sünnet işleminin gerek cerrahi gerekse psikolojik açıdan önemli bir konu olduğunu belirterek, sünnet esnasında gerekli özenin gösterilmemesinin önemli sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Gerekli özen gösterilmeli

Sünnet işlemi her ne kadar basit bir uygulama gibi gözükse de bu işlemin güvenilir ve uzman cerrahlar tarafından yapılması gerektiğini belirten Op. Dr. Kabar, “Sünnet işlemi yalnızca cerrahi bir işlem değildir aynı zamanda çocukları psikolojik anlamda da etkileyebilmektedir. Bu işlemi gerçekleştirecek hekim işinin ehli olmalı, penisin anatomisini ve fizyolojisini bilmeli. Sünnet esnasında gerekli özen gösterilmediği takdirde, kişide önemli komplikasyonlar gelişebilmektedir. Bu komplikasyonların başında da kanama, enfeksiyon, idrar yolları ve organa kalıcı hasarların verilmesi yer almaktır” dedi.

Sterilizasyonun önemi çok büyük

Sünnet sonrası oluşabilen komplikasyonlar nedeniyle hastanelere başvurulduğunu belirten Op. Dr. Kabar, “Sterilizasyonun düzgün yapılmamış olması, her kişiye aynı aletlerin kullanılması ve özellikle toplu sünnetlerin yapılması bu komplikasyonları artırıyor. Cerrahi malzemelerin mutlaka uygun bir şekilde temizlenmesi ve her çocuğa ayrı malzemeler kullanılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Çocuğun psikolojisine dikkat edilmeli

Son yıllarda yenidoğan bebeklerde yapılan sünnetlerde artış olduğunu vurgulayan Dr. Mücahit Kabar şöyle devam etti: “Bebeklerde hücre yenileme üretme ve gelişme kapasitesi çok yüksektir ve yaranın iyileşmesi uzun sürmez. Buna ek olarak psikolojik travma oluşturmayacağı gibi avantajları olduğu için yenidoğan sünneti ülkemizde daha sık uygulanır oldu. Sünnet öncesi mutlaka gerekli ön hazırlığın yapılması, işlemin uygun ve steril bir ortamda gerçekleştirilmesi ve çocuklara ve ebeveynlere yeterli eğitim verilmesi büyük önem taşımaktadır.”