Nev Sağlık Grubu
EN
Kalp ritim bozukluğu ani ölüme neden olabilir!

‘Aritmi’ olarak adlandırılan kalp ritim bozuklukları, kalp atışlarının düzensiz hale gelmesidir. Ritim bozukluğu esnasında kalp çok hızlı, çok yavaş veya düzensiz olabilir. Ritim bozukluğu sırasında kalp vücuda yeterli kanı veremediğinde, hastada nefes darlığı, baygınlık, bazen de ölüm gerçekleşebilmektedir.

 

Kalp ritim bozuklukları hakkında açıklamalarda bulunan Nev Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Salih Eryılmaz, “Çoğu aritmi zararsızdır fakat bazıları da hayatı tehdit edecek düzeyde olabilmektedir” dedi.

 

Belirtileri nelerdir?

 

Kalp ritim bozukluğunun belirtileri hakkında konuşan Uzm. Dr. Salih Eryılmaz, “Belirtiler arasında; çarpıntı, göğüste sıkışma hissi, düzensiz kalp atışları, nefes darlığı ve baş dönmesi bulunmaktadır.”

 

Belirtilerin hafife alınmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunan Eryılmaz, sözlerinde şu ifadelere yer verdi: “Bu belirtilerden en az üçü hastada mevcut ise vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır.”

 

Hastalığın sebebi araştırılmalı

 

Kalp ritim bozukluğunun genellikle kalp hastalarında ortaya çıktığını fakat kalbinde hiçbir sağlık sorunu olmayanlarda da görülebileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Salih Eryılmaz, “Öncelikle ritim bozukluğunun sebebi araştırılmalı, sonrasında söz konusu rahatsızlığa neden olan bir yapısal kalp hastalığının olup olmadığı incelenmeli” açıklamasında bulundu.

 

Aritmilerin bazen kalbin dışındaki bir sorun ile ilgili olarak meydana gelebileceğini kaydeden Eryılmaz, şöyle devam etti: “Kalp ritim bozukluklarına tiroid bezinin sağlıklı çalışmaması, anemi ve demir eksikliği, hormonlardan kaynaklanan rahatsızlıklar ve belirli bağ dokusu hastalıkları yol açabilmektedir.”

 

Tedavisi mümkün

 

Kalp ritim bozukluklarının çoğunlukla tedavi edilebildiğini vurgulayan Dr. Eryılmaz, “Hastalığın derecesi tespit edilmeli ve gereken tedavi uygulanmalıdır” dedi.

 

Kalp ritim bozukluklarının çoğunlukla zararsız olabileceğini vurgulayan Nev Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Salih Eryılmaz, şöyle devam etti: “Çok sık görülmemekle birlikte aritmiler kişide felç, kalp yetmezliği ve ani ölüm meydana getirebilmektedir. Söz konusu rahatsızlığın tedavisinde belirli ilaçlar, elektriksel yöntemler veya cerrahi uygulamalar kullanılmaktadır. Tedavi hastalığın düzeyine göre ayarlanmalı ve altında yatan başka bir rahatsızlık olup olmadığına bağlı olarak şekillenmelidir.”

###