Çoğu kişi, Ramazan ayının bitmesi ile bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmektedir. Bu durum sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açmaktadır. Ayrıca ramazandaki uzun süreli açlık nedeniyle, metabolizma hızının yavaşlamasına bağlı olarak, daha hızlı kilo alınmaktadır.
Nev Esentepe Hastanesi’nden Diyetisyen Seher Dallı, bayramda sağlıklı ve doğru beslenme yöntemlerine ilişkin önemli bilgiler verdi.
Meyveli tatlılar tercih edilebilir
“Şerbetli tatlılar yerine daha çok sütlü tatlılar veya meyveli tatlıların tercih edilmesi, kilo kontrolünü kolaylaştıracaktır” diyen Dallı, “Eğer şerbetli tatlılardan vazgeçemiyorsanız, günde 3 dilim şerbetli tatlıyı aşmamaya özen gösterin. Misafirliğe gitmeden önce, nerede ne kadar tatlı tüketeceğinizi kafanızda belirleyin ama normalde tükettiğinizin yarısı kadar olsun ve onun üzerine çıkmamaya özen gösterin. Ve akşam öğününde de sebze ağırlıklı beslenmek, daha az kalori alımına neden olacağı için kilo kontrolünü kolaylaştırır” dedi.
Yeterli sıvı tüketimi çok önemli
“Bayramda ikram edilen şerbetli tatlıların yanında, meyve suyu veya asitli içecek tüketmek yerine ayran tüketimi, tatlılardan sonra az yağlı süt veya yoğurt tüketimi, kan şekerini dengelemede yardımcı olacaktır” diyen Seher Dallı, “Bu nedenle iştahı kontrol edebilmek daha kolay olacaktır. Maden suyu bir diğer tercih edilebilecek önemli bir içecek olabilir. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 2 litre su içilmeli. Gün içerisinde iştah kontrolü yapabilmek için yumurta, peynir gibi protein gruplarını tam buğday, çavdar ekmeği gibi kaliteli karbonhidratlarla tüketimine özen gösterilmeli. Akşam yemeği ise pilav, makarna, börek vb. gibi basit karbonhidratlara yer vermeden; sebze, salata, yoğurt gibi besinler tercih edilerek hafifletilmelidir” dedi.
Fiziksel aktivite ihmal edilmemeli
Dallı, bayramda fiziksel aktivitenin önemine de dikkat çekerek, “Fiziksel aktivite, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemekte, oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına imkân sağlamaktadır. Bu nedenle bayramda da hareket etmeyi unutmamalıyız. Akşam yemeğinden 1-2 saat sonra 30-40 dk. yapacağınız yürüyüş, gün içerisinde almış olduğunuz kaloriyi dengelemeye yardımcı olacaktır. Eğer yürüyüş yapma şansınız yoksa kendinize hareket olanakları yaratabilirsiniz. Mesela ziyaretlere yürüyerek gidebilir, asansör yerine merdiven kullanabilirsiniz. Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri önemlidir” ifadelerini kullandı.
-
Uzm. Dyt. Seher Dallı Şen Özgeçmiş
Popüler Yazılar
- Pankreas kanseri nedir? Pankre...
- Kış aylarında cilt bakımı nası...
- Kış aylarında sağlıklı beslenm...
- Meme kanserinde erken teşhis h...
- Mamografi erken tanı ve tedavi...
- Nev Esentepe Hastanesi’nden ‘E...
- Mevsim geçişlerinde bağışıklığ...
- Nev Sağlık Grubu’ndan toplu sü...
- Bu belirtiler Migrenin haberci...
- Uzmanından ödem hakkında bilgi...