Check-up kelime anlamıyla, “genel sağlık kontrolü”, her bireyin kendi sağlığı ile ilgili risklerden zamanında haberdar olabilmesi ve bunlara karşı erken önlem alınabilmesi amacıyla, belirli aralıklarla yapılması gerekli muayene ve tetkiklerdir. Günümüzde tüm dünyada, “koruyucu sağlık hizmeti” dediğimiz, “hastalık ortaya çıkmadan gerekli tedbirlerin alınması ve bu sayede bireyin sağlıklı kalması” yaklaşımı büyük önem kazanmıştır.
Check-up, erken tanı ve teşhis bakımından, son derece önemli ve ertelenmemesi gereken bir sağlık tarama yöntemidir. Bu açıdan, hastalık ortaya çıktıktan sonra oluşabilecek maddi ve manevi kayıplar düşünüldüğünde, yılda bir kez, bir saatlik süreyi kendi sağlığımız için çok görmemeliyiz. Sağlığımız için ayırdığımız bu bir saatlik sürenin ileri dönemlerde, sağlığımıza yapacağı katkı oldukça tatminkâr olacaktır.
Kanser, koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, diyabet gibi gelişimini sinsi bir biçimde sürdüren, belirti verdiklerinde ise genellikle birden fazla organı ilgilendiren hasarları, henüz belirtiler ortaya çıkmadan önce oluşturan hastalıklarla baş etmenin yolu da bu hastalıklardan önceden haberdar olmaktan geçer.
Rutin bir kontrol (Check-up) sırasında elde edilecek bir ipucu sayesinde bu gibi tehlikeli, varlığını belli etmeden ilerleyen ve sürdüren hastalıkları teşhis etmek mümkün olabilir. Erken teşhisin başarılı bir tedavinin en önemli unsur olduğu unutulmamalıdır.
- Check-up hizmetimizin iyi bir biçimde planlanabilmesi için, en az 24 saat önce randevu alınız.
- Daha önceden yapılmış test ve tetkik sonuçlarınız var ise, lütfen yanınızda getiriniz.
- Randevu gününde aç geliniz. (8–12 saatlik bir gece açlığı yeterlidir.)
- Kullanmakta olduğunuz ilaçlar var ise, doktorunuza bildiriniz.
- Hamileyseniz veya bu konuda şüpheniz varsa, işlemler başlamandan önce bu konuda doktorunuza bilgi veriniz.
- Adet döneminde alınacak idrar örneklerinin sağlıklı bir incelemeye uygun olmadığını hatırlatmak isteriz.